CONSTANCE STAMATIOU, η Ελληνοαμερικανίδα performer του Alvin Ailey American Dance Theater, που μπήκε στις καρδιές μας!

 Αναδημοσίευση συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2018

Σε έναν κόσμο όπου ο συνδυασμός καριέρας χορευτή και οικογένειας είναι σπάνιος ή ακόμη και απαγορευτικός για μια γυναίκα, το παράδειγμα της Constance Stamatiou μας εμπνέει και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα..

Η πρώτη της επαφή με το Alvin Ailey Dance Theater ήταν το 2003 ως καλοκαιρινή σπουδάστρια και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό του συγκροτήματος. Όταν εκείνη με το σύζυγό της (που είναι και ο προσωπικός της trainer) αποφάσισαν να κάνουν οικογένεια, επέλεξε συνειδητά να αφήσει το συγκρότημα και έφερε δύο παιδιά στον κόσμο με διαφορά μόλις 19 μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος της 2ης εγκυμοσύνης της το πέρασε στο κρεβάτι και αφού όλα πήγαν καλά, δούλεψε πολύ σκληρά για να ανακτήσει τη δύναμη και τη φυσική της κατάσταση. Έπειτα από 5 χρόνια αποχής από τη χορευτική τέχνη και αφοσίωσης στα μικρά της, επέστρεψε στο Alvin Ailey Dance Theater το 2016, με νέες προοπτικές, πιο δυνατή και ευτυχισμένη από ποτέ.

Ακολουθεί την παγκόσμια περιοδεία του συγκροτήματος, που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του, εντυπωσιάζει και εμπνέει χορευτές σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως τις μητέρες…


Alvin Ailey: Muses

Στις 12 Σεπτεμβρίου, βρέθηκα στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, απόλαυσα την εορταστική παράσταση που περιελάμβανε θρυλικά έργα του Alvin Ailey και νεότερα έργα των διαδόχων του, συνομίλησα με την Constance, η οποία λόγω ελληνικής καταγωγής λατρεύει την Ελλάδα, και μπορώ να μοιραστώ μαζί σας το εξής:

Εντυπωσιάστηκα από το πόσο πολύ προσιτή, κοινωνική, χαμογελαστή και πρόθυμη ήταν! Τη θαυμάζω πλέον για όλα όσα έχει καταφέρει και εύχομαι να αποτελέσει θετικό πρότυπο για όλες τις μητέρες που ακολουθούν απαιτητική καλλιτεχνική καριέρα.


Η Constance Stamatiou απαντάει αποκλειστικά στην Εύα Καλαβρή, για το χορευτικό της blog:


Ποια είναι η αγαπημένη σου χορογραφία από το ρεπερτόριο του Alvin Ailey Dance Theater και για ποιο λόγο;

Η αγαπημένη μου χορογραφία είναι το cry του Alvin Ailey. Ο ίδιος χορογράφησε το έργο αυτό για τη μητέρα του και για τις μητέρες παντού στον κόσμο. Μέσα από αυτό, βλέπεις τον αγώνα, τη δύναμη και τη χαρά μιας γυναίκας.


Η Constance ερμηνεύει το "Cry"


Ποια χορογραφία είναι η περισσότερο απαιτητική κατά τη γνώμη σου;

Η πιο απαιτητική χορογραφία είναι το Kairos του Wayne Mc Gregor. Έχει σίγουρα πολλές τεχνικές απαιτήσεις, ενώ ο ίδιος έχει ένα μοναδικό στυλ κίνησης που ακόμη μαθαίνω και εξερευνώ. Η μεγαλύτερη επιβράβευση πάντως μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι να βλέπεις και να νιώθεις τον εαυτό σου να αναπτύσσεται.


Ποια εμπειρία θυμάσαι περισσότερο από τις παγκόσμιες περιοδείες σου και ποιο σημείο της γης σε έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα;

Η πιο αξέχαστη εμπειρία μου ήταν όταν χόρεψα το 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Όντας επάνω σε αυτή τη σκηνή, κοιτάζοντας την Ακρόπολη φωτισμένη και τα αστέρια στον ουρανό και ερμηνεύοντας το Revelations, ήταν σα να χόρευα στον παράδεισο για τους Θεούς! Ήταν απίστευτο.. Ήταν κίνητρο..


Ως μητέρα δύο αξιολάτρευτων παιδιών και παράλληλα επιτυχημένη χορεύτρια, τι θα συμβούλευες άλλες μητέρες, που ακολουθούν αντίστοιχα απαιτητική καλλιτεχνική καριέρα, ώστε να καταφέρουν να έχουν μαζί και μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή;

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ισορροπήσεις ανάμεσα στη μητρότητα και την καριέρα και μερικές φορές νιώθεις ένοχος ή και ότι παραμελείς το ένα ή το άλλο. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους στον τομέα τους να κάνουν πράγματα για τα οποία είναι παθιασμένοι. Πιστεύω ότι η μητρότητα με έκανε καλύτερη χορεύτρια και ο χορός με έκανε καλύτερη μητέρα. Τα χρειάζομαι και τα δύο αυτά στοιχεία στη ζωή μου, είναι η θεραπεία μου. Τα παιδιά μου αγαπούν το Ailey, τους αρέσει να χορεύουν, αγαπούν τους χορευτές και ενθουσιάζονται όποτε έρχονται στο Θέατρο ή στη Σχολή. Νομίζω είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας και να είμαστε οι ίδιοι ευτυχισμένοι και υγιείς για να μεγαλώνουμε ευτυχισμένα και υγιή παιδιά.

Η Constance με τον γιο της τον Thanos και την κόρη της τη Savannah

Όταν είμαι στο σπίτι και έχω ελεύθερο χρόνο, γίνομαι μητέρα πλήρους απασχόλησης. Ετοιμάζω τα παιδιά για το σχολείο ή το μάθημα χορού, πηγαίνουμε μαζί σε παραστάσεις, τους διαβάζω βιβλία… Όταν είμαι μακριά τους προσπαθώ να τα φέρω σε επαφή με τα μέρη που βρίσκομαι και περνάμε πολύ χρόνο σε βιντεοκλήσεις και στο τηλέφωνο. Κάθε φορά που επιστρέφω τους πηγαίνω δώρα από όλον τον κόσμο.

Τι απόλαυσες περισσότερο αυτές τις μέρες που ήσουν στην Αθήνα;

Μου άρεσε που πέρασα χρόνο με τους συγγενείς που έχω στην Ελλάδα, που δεν είχα δει για 9 χρόνια. Απόλαυσα τα ψώνια στην Πλάκα και φυσικά τη χαλάρωση στην πανέμορφη παραλία.


Constance, σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στο υπόλοιπο της περιοδείας σας!

Εύα Καλαβρή


Η χρήση των φωτογραφίων επετράπη από την ερμηνεύτρια.

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"