Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης κι ένα πολύτιμο μάθημα

 


Η 31η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (WorldSavings Day), μία σπουδαία μέρα που μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Καθιερώθηκε το 1924, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνέδριου Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου ο Ιταλός Καθηγητής Φιλίπο Ραβίτσα ανακήρυξε την τελευταία ημέρα του συνεδρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. 

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην προώθηση της αποταμίευσης σε όλο τον κόσμο και στην ενημέρωση για τη σημασία της για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τα άτομα.

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι για μια μεγάλη πλειοψηφία νοικοκυριών, η αποταμίευση μοιάζει με άπιαστο όνειρο, ωστόσο με το ποσοστό χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού που έχει η χώρα μας (57% των Ελλήνων!), η ανάγκη να εκπαιδευτούμε σε μεθόδους οικονομικής διαχείρισης και να μεταδώσουμε γνώσεις στα παιδιά μας σχετικά με το χρήμα, είναι επιτακτική.

Όσο πιο νωρίς ένα παιδί αντιληφθεί την έννοια των χρημάτων, κατανοήσει την έννοια της εργασίας που αποτελεί το μέσο να βγάλει κάποιος χρήματα και διαπιστώσει ότι τα ευρώ δεν πέφτουν από τον ουρανό, τόσο πιο νωρίς θα εκτιμήσει την αξία τους, θα μάθει την ορθή διαχείριση και να προνοεί για το μέλλον. Παράλληλα, όσο αυξάνεται η γνώση, μειώνεται το χρηματοοικονομικό άγχος και η οικονομική ανασφάλεια, ενώ ενισχύονται οι δεξιότητες του αυτοελέγχου και της πειθαρχίας και οι άνθρωποι αισθάνονται πιο σίγουροι, ασφαλείς και αισιόδοξοι για το μέλλον.


Πώς μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με την αποταμίευση και την οικονομική διαχείριση βοηθώντας τα ίδια, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια, να αποκτήσει μια συνετή συμπεριφορά;

  • Φέρνοντας απλοϊκά και καθημερινά παραδείγματα αγορών κι εξοικονόμησης χρημάτων μέσω των εννοιών των «εκπτώσεων», «προσφορών», «οικονομικών πακέτων».
  • Να πηγαίνουμε μαζί για ψώνια, εξηγώντας στα παιδιά τι χρηματικό ποσό διαθέτετε κάθε φορά για αγορές και πώς θα το κατανείμουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.
  • Να έχουμε το γνωστό κουμπαρά γουρουνάκι ή να αξιοποιήσουμε ένα δοχείο / βάζο που θα παραμείνει κλειστό για αποταμίευση στο σπίτι και θα εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, όπως για παράδειγμα, μετά από έναν χρόνο να πάμε ένα ταξίδι με τα χρήματα που θα έχουμε συγκεντρώσει. Σκεφτείτε την ικανοποίηση όλης της οικογένειας όταν θα ανοίξει τον κουμπαρά και θα πραγματοποιήσει έναν στόχο (ταξίδι, αγορά αντικειμένου ή υπηρεσίας) από τις οικονομίες μιας χρονικής περιόδου! 
  • Να αποτελούμε εμείς οι ίδιοι πρότυπα ορθολογικής καταναλωτικής συμπεριφοράς, αποφεύγοντας αλόγιστες σπατάλες που θα θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά της οικογένειας. 
  • Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, για εκείνα που είναι στην προσχολική ηλικία και στο Δημοτικό, βοηθούν πάρα πολύ κάποια επιτραπέζια παιχνίδια όπως Monopoly, μαγαζάκι, μανάβικο, κάτι που μπορούμε να στήσουμε και μόνοι μας, αυτοσχεδιάζοντας.

Εμείς, ένεκα της ημέρας, παίξαμε το εξής: Βάλαμε κάποια αυτοκινητάκια προς πώληση με διάφορες τιμές και έδωσα στον μικρό μου χρήματα από τη Monopoly προκειμένου να τα αγοράσει. Του έκανα διάφορες προσφορές και του έδινα εναλλακτικές προκειμένου να τον βοηθήσω να κάνει την καλύτερη δυνατή αγορά με τα διαθέσιμα χρήματά του. Κάναμε διαλόγους, τύπου «Γεια σας, πώς μπορώ να σας βοηθήσω κύριε;», για τους οποίους τρελαίνεται, και πραγματικά παίξαμε για ώρα και πολύ ευχάριστα.

  •   Στα μεγαλύτερα παιδιά βοηθάει πολύ η εξοικείωση με το χαρτζιλίκι τους και η «πρόκληση» να διαχειρίζονται ένα προκαθορισμένο ποσό κάθε βδομάδα.
  • Να εξηγείτε πώς λειτουργούν οι πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών. Μη τη μείωση της χρήσης μετρητών στην καθημερινότητά μας, τα παιδιά δεν βλέπουν και δεν αντιλαμβάνονται τις συναλλαγές. Μπορείτε να τους δείξετε πώς πληρώνετε έναν λογαριασμό μέσω e-banking, για παράδειγμα.

Η ανάδειξη της αξίας της αποταμίευσης είναι ένα από τα πιο χρήσιμα μαθήματα που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας από μικρή ηλικία. Χωρίς να υπερβάλλετε και χωρίς να τους μεταδίδετε περιττό άγχος, μπορείτε να θέσετε τα θεμέλια μιας ευσυνείδητης συμπεριφοράς, μπορείτε να βοηθήσετε στην υιοθέτηση μιας καλής συνήθειας που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική ευημερία, χρηματοοικονομική ανεξαρτησία και κριτική ικανότητα για αποδοτικές επενδύσεις.

Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι, μου έλεγε η γιαγιά μου!

Λίγη προσοχή μόνο μην μπερδέψετε τις έννοιες αυτές με την «τσιγγουνιά» και καταφέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"