ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ - 28 τρόποι για να μείνουν οι χορευτές απασχολημένοι στο σπίτι


28 τρόποι για να μείνουν οι χορευτές απασχολημένοι στο σπίτι

Ο χορός είναι ένας υπέροχος τρόπος ψυχαγωγίας. Για όλους εμάς που έχουμε μεγαλώσει μέσα σε μια αίθουσα χορού να κάνουμε μαθήματα και πρόβες για χορευτικές παραστάσεις και events, μας φαίνεται πολύ πρωτόγνωρη η Covid-19 καραντίνα! Ξαφνικά, βρεθήκαμε μόνοι στο σπίτι μας, μακριά από την ομάδα που χορεύαμε μαζί, μακριά από τους δασκάλους μας. Και πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την αγάπη μας για το χορό, να διατηρήσουμε την επαφή, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που ζούμε σήμερα, να συνεχίσουμε να χορεύουμε και… γιατί όχι, μόλις τελειώσει αυτή η παράξενη περίοδος, να έχουμε βγει πιο δυνατοί, πιο ώριμοι και ολοκληρωμένοι χορευτές.




Αγαπημένοι χορευτές, ακολουθούν ιδέες για να απασχοληθείτε στο σπίτι!!!


1.     Διάβασε ένα βιβλίο σχετικό με χορό!

Είναι αλήθεια ότι με τόσο χρόνο που όλοι μας περνάμε στα social media έχουμε παραμελήσει το διάβασμα! Έχεις στη βιβλιοθήκη σου κάποιο βιβλίο σχετικό με την τέχνη του χορού; Τώρα έχεις την ευκαιρία να το μελετήσεις!

Ακολουθούν προτάσεις (δηλαδή, κάποια από τα αγαπημένα μου):

  • Agrippina Vaganova - Βασικές αρχές του κλασικού μπαλέτου
  • Όταν το σώμα μιλάει - Susana Noemi Abigador
  • Μεγάλοι χορογράφοι (Συνεντεύξεις) - Νατάσα Χασιώτη

2. Μάθε κάτι για τα καλύτερα αξιοθέατα του πλανήτη, που σχετίζονται με το χορό.

Θα σας προτείνω μερικά (που έχω επισκεφθεί προσωπικά) και περιμένω από εσάς (στα σχόλια) κι άλλα που θα ανακαλύψετε:

  • Το κτίριο που χορεύει, γνωστό και ως Φρεντ και Τζίντζερ στην Πράγα (https://el.wikipedia.org/wiki/Κτίριο_που_χορεύει)
  • Η γιγάντια σεκόγια στην Καλιφόρνια που ονομάζεται Dance Floor (ποιος μπορεί να βρει περισσότερα στοιχεία? - I challenge you)
  • Μουσείο χορού. Υπάρχει άραγε κάπου στην Ευρώπη; Εγώ είχα την τύχη να επισκεφθώ κάποτε ένα και ήταν φοβερή εμπειρία. Περιμένω το αποτέλεσμα της δικής σας έρευνας!

3. Διακόσμησε ένα παλιό ζευγάρι πουέντ!

Αν είσαι μπαλαρίνα σίγουρα έχεις ένα παλιό ζευγάρι στη ντουλάπα σου το οποίο μπορείς να μεταμορφώσεις σε έργο τέχνης! Μάζεψε υλικά χειροτεχνίας, κόλλα, πινέλα, χρώματα, γκλίτερ και ό, τι άλλο μπορείς να φανταστείς και δημιούργησε! Στείλε φωτο!



4. Ώρα για αυτοσχεδιασμό

Όταν εγώ ήμουν έφηβη δεν είχαμε τόση τεχνολογία διαθέσιμη στα χέρια μας. Δεν είχα κινητό, internet, tablet, κλπ.. Είχα όμως πολύ χρόνο για αυτοσχεδιασμό. Έβαζα την αγαπημένη μου μουσική (σε κασετόφωνο ή cd player - μη γελάτε) και χόρευα μόνη μου στο δωμάτιό μου. Είναι ο πιο αγνός τρόπος να ανακαλύψεις την κίνηση! Δοκιμάστε το! 

 

5. Βυθίσου στο youtube και παρακολούθησε χορευτικά videos.

Προσοχή - κίνδυνος: Είναι άπειρα και σίγουρα πολλά από αυτά είναι χάσιμο χρόνου, αλλά όταν μάθεις να “φιλτράρεις” τι σου αρέσει πραγματικά και να επιλέγεις, τότε θα ανακαλύψεις έναν ανεξάντλητο χορευτικό κόσμο! Συμβουλή: βάλε χρονόμετρο και τήρησέ το.

 

6. Παιχνίδι μνήμης.

Προσπάθησε να θυμηθείς μία παλιά χορογραφία. Έχεις περάσει ώρες ατελείωτες να μαθαίνεις χορογραφίες για παραστάσεις και εξετάσεις. Περιηγήσου στα αποθηκευμένα δεδομένα του εγκεφάλου σου, βάλε τη μουσική και ανακάλυψε τι μπορείς να θυμηθείς.. Εξασκείς τη μνήμη σου και έρχεσαι ξανά σε επαφή με όμορφες αναμνήσεις


7. Δες τις τελευταίες τάσεις στο TikTok.

Μη σας πω ψέματα, μόλις το ανακάλυψα εν μέσω απομόνωσης κι εγώ! Έχει γεμίσει νέους που μοιράζονται διάφορα και ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και κάποια αξιόλογα dance moves θα έλεγα!

 

8. Ξέθαψε δικά σου παλιά βίντεο που χορεύεις!

Flash back στο παρελθόν! Θα συγκινηθείς, θα γελάσεις, θα θυμηθείς φίλους και παραστάσεις! Ένα μικρό ταξίδι στο χορευτικό σου παρελθόν μπορεί φανεί πολύ χρήσιμο, καθώς μέσα από αυτό θα δεις την εξέλιξή σου! Επίσης, μπορεί να σου έρθει η όρεξη για ψηφιακή τακτοποίηση των αρχείων σου που έχεις πεταμένα εδώ εκεί σε κινητά, υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, clouds, κλπ!

 

9. Φτιάξε κολάζ με τις αγαπημένες σου χορευτικές φωτογραφίες.

Κολάζ ή και αφίσες, κάρτες, ημερολόγιο, photobooks! Μπορεί να απεικονίζεσαι εσύ σε αυτά ή οι αγαπημένοι σου χορευτές! Έχω να σας προτείνω το Canva και το Picasa για να ξεκινήσετε!


10. Μάθε μία χορογραφία από ένα video tutorial.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Βρες ένα που σου αρέσει και δείξε αφοσίωση. Μάθε το, χόρεψέ το και μοιράσου το μαζί μας!

 

11. Καταπιάσου με ένα καινούριο χορευτικό στυλ!

Υπάρχουν τόσα πολλά στυλ που χάνεις το μέτρημα! Από τα street styles δοκίμασε tutting combos ή και finger tutting, voguing, robot dance, stepping, krumping. Εσύ τι στυλ προτείνεις;

 

12. Δημιούργησε τη δική σου μοναδική χορευτική κίνηση.

Και… μοιράσου τη! Μετά από όλη αυτή την πληροφορία που έλαβες ίσως εμπνευστείς και δημιουργήσεις κάτι δικό σου.

 

13. Δες χορευτικές ταινίες.

Επιτέλους έχεις το χρόνο να δεις όλες αυτές τις θρυλικές ταινίες που έχεις ακούσει, σου έχει πει η δασκάλα σου, οι φίλοι σου, κλπ! Η λίστα είναι ατελείωτη. Ξεκίνα με τις κλασικές και σιγά σιγά προχώρησε στις πιο σύγχρονες.

White nights, Fame, Flashdance, Footloose, Dirty Dancing, Black Swan, Center Stage, Step up, και φυσικά μην ξεχάσεις τα musicals: La la land, Hairspray, Chicago, Grease, All that jazz, The mambo kings.


14. Δες τηλεοπτικές εκμπομπές με χορό!

Μπορείς να παρακολουθήσεις μέσω live streaming ή και στο youtube τις πιο διάσημες χορευτικές εκπομπές. Παραθέτω μερικές από τις πιο γνωστές παγκοσμίως:

World of Dance, So you think you can dance, Dancing with the stars, ABDC (Americas best dance crew), Dance Moms, The Greatest dancer, The next step.

 

15. Μάθε ιστορία μέσα από Ντοκιμαντέρ.

Υπάρχουν διαθέσιμα online πολλά ποιοτικά ντοκιμαντέρ σχετικά με τη χορευτική τέχνη, τα οποία σίγουρα θα σε διδάξουν πολλά:

-Dancer: Η θαυμαστή και αυτοκαταστροφική καριέρα του Ουκρανού Σεργκέι Πολούνιν.

-Pina Bausch: Η ζωή και το έργο της πρωτοπόρου του μοντέρνου χορού Πίνα Μπάους.

-A Ballerina's Tale: Η πορεία της Misty Copeland, της πρώτης Αφρο-Αμερικανής πρίμα μπαλαρίνας στο American Ballet Theatre.

-Dance Rebels - A story of modern dance:

https://www.youtube.com/watch?v=IasPpe1BZ2o

-First Position: έξι νεαροί χορευτές προετοιμάζονται για το Youth America Grand Prix

Και για όσες/όσους θέλουν να μάθουν για την ιστορία του χορού στην Ελλάδα, στο αρχείο της ΕΡΤ θα βρουν πολύ ενδιαφέρον υλικό:

https://archive.ert.gr/category/arxeio-ert/

Προτάσεις για αναζήτηση στο αρχείο της ΕΡΤ:

-Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: έρευνα για την ιστορία του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα

-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΤΕ ΠΙΑΝ

-ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ

Αλλά και το youtube διαθέτει κάποιους θησαυρούς, όπως στη σειρά “Υπερκινητικός Δάσκαλος” ψάξτε για την Κούλα Πράτσικα και την Εύα Πάλμερ Σικελιανού!

 

16. Επικοινώνησε με τους φίλους σου χορευτές.

Μάθε τα νέα τους και ανταλλάξτε ιδέες για δημιουργική απασχόληση. Μοιράσου μαζί τους αυτή τη λίστα και επιλέξτε κάτι που θα κάνετε από κοινού ώστε να συζητήσετε έπειτα την εμπειρία σας. Μην ξεχνάς τους δασκάλους σου! Επικοινώνησε μαζί τους! Τους λείπεις, είναι σίγουρο.

 

17. Χορογράφησε το αγαπημένο σου τραγούδι ή και… ολόκληρη παράσταση

Φαντάσου, δοκίμασε, δημιούργησε τη δική σου χορογραφία. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και θα εκπλαγείς από το τι μπορείς να κάνεις. Αν έχεις αδέρφια, μπορείς να ετοιμάσεις και μία μικρή παράσταση, με αυτοσχέδια κοστούμια, σκηνικά και φωτισμούς και την παρουσιάσετε στους γονείς σας


18. Πόζες για την επόμενη φωτογράφιση!

Σκέψου, δοκίμασε και διάλεξε πόζες για την επόμενη επαγγελματική φωτογράφιση.

 

19. Practise!!!

Ακόμα και κλεισμένος μέσα στο σπίτι μπορείς να γίνεις καλύτερος χορευτής! Μπορείς να εντοπίσεις και να καταγράψεις σε ποιους τομείς χρειάζεσαι βελτίωση.

Για παράδειγμα:

-στροφές: ξεκίνα από το μηδέν, θυμήσου όλες τις τεχνικες λεπτομέρειες και εφάρμοσέ τες από την αρχή.

-ισορροπία

-stretching: μήπως ήρθε η ώρα να εξελίξεις τα ανοίγματά σου; Πάντα με προσοχή και σε συνεργασία με τη δασκάλα σου μπορείς να κάνεις ασκήσεις στο σπίτι

-ενδυνάμωση: τι θα έλεγες για ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα δυναμώσει τους μύες και θα σε κρατήσει δυνατό μέχρι να επιστρέψεις στην τάξη; Μίλησε με τη δασκάλα σου και ξεκίνησέ το.

 

20. Παρακολούθησε μία online χορευτική τάξη.

Είναι πολλές οι σχολές χορού ανά τον κόσμο που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα αυτές τις δύσκολες μέρες. Ψάξε, διάλεξε αυτό που σου αρέσει, δοκίμασέ το και πες μας τη γνώμη σου!

 

21. Ανασκαφή ντουλάπας!

Στολές, κοστούμια, αξεσουάρ. Κάποιοι από εμάς έχουμε στη ντουλάπα μας έναν χορευτικό θησαυρό! Είναι μια ευκαιρία να τα θυμηθούμε, να τα ξαναφορέσουμε και για τους πιο τολμηρούς να τα τροποποιήσετε για την επόμενη εμφάνισή σας.

 

22. Συντήρηση εργαλείων.

Εκείνες οι πουέντ που θέλουν καλύτερο ράψιμο οι κορδέλες; Εκείνα τα λαστιχάκια που έχουν κοπεί; Εκείνα τα μαξιλαράκια σιλικόνης που θέλουν καθάρισμα; Όλοι έχουμε χορευτικά “εργαλεία” που είναι καιρός να τα φροντίσουμε.

 

23. Μπες στο justdancenow και παίξε με το smart phone σου.

Είναι πολύ διασκεδαστικό και αγχολυτικό και μπορεί να παίξει όλη η οικογένεια


24. Περιποιήσου τον εαυτό σου και το σώμα σου.

Κάνε ασκήσεις αναπνοής, χαλάρωσε και άδειασε το μυαλό σου. Κάνε μασάζ στα πόδια σου, στα πέλματά σου, φρόντισε τα δάχτυλά σου και τα νύχια σου (ειδικά αν είσαι μπαλαρίνα), αφιέρωσε χρόνο στη στάση του σώματός σου, νιώσε τη σπονδυλική σου στήλη, μάκρυνε τον αυχένα σου, ενεργοποιήσε τους κοιλιακούς σου. Ξαναγνώρισε το σώμα σου, άκουσέ το, φρόντισέ το!


25. Φρόντισε τη διατροφή σου.

Οι χορευτές οφείλουν να προσέχουν τη διατροφή τους, να τρέφονται σωστά και επαρκώς, συνοδεύοντας τα γεύματά τους με φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Μην το ρίξετε στα τσιπς και τα γλυκά τώρα που είστε σπίτι! Προτιμήστε φρέσκους χυμούς, υγιεινά σνακς και πολύ νερό!

 

26. Φτιάξε τον τέλειο μπαλετικό κότσο!

Ώρα για χτένισμα! Εκείνος ο υπέροχος ολοστρόγγυλος απόλυτα συμμετρικός κότσος που έχουν οι μπαλαρίνες; Έχω το πιο εύκολο tutorial με φωτογραφίες και οδηγίες! Ζήτησέ το!


27. Διάβασε το dance blog στο οποίο έγραφε η κυρία Εύα…

https://pointe.gr/blog/

Με τα tags “ημερολόγιο της μπαλαρίνας”, “ιστορία του μπαλέτου”, connected by dance θα βρεις άρθρα και συνεντεύξεις που με πολλή αγάπη έφτιαξα για τους λάτρεις της χορευτικής τέχνης


28. Αναθεώρηση στόχων

Τι θέλεις να έχεις καταφέρει μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς; Θέσε τους στόχους σου και κυνήγησέ τους με αφοσίωση.

 

Σας αγαπώ πολύ και μου λείπετε,

εύχομαι να είμαστε ξανά μαζί πολύ σύντομα!

 

Η δασκάλα σας, Εύα 💗

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"