Παγκόσμια Ημέρα Χορού 29 Απριλίου - International Dance Day 29th April

https://www.international-dance-day.org/

Το 1982, η Επιτροπή Χορού του ITI, (International Theatre Institute, κύριος συνεργάτης της UNESCO για τις παραστατικές τέχνες), θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (International Dance Day). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τη γέννηση του Jean-Georges Noverre (1727-1810), σπουδαίου θεωρητικού, με σημαντική επιρροή στο Μπαλέτο. 

Η ΗΜΕΡΑ αυτή φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσω αυτής της κοινής γλώσσας – χορού.  Πρόθεση και επιθυμία της Επιτροπής Χορού είναι ο εορτασμός του χορού και η απόλαυση της καθολικότητας αυτής της Τέχνης, χωρίς πολιτικούς, πολιτιστικούς και εθνικούς φραγμούς. Χορευτές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ενθαρρύνονται κάθε χρόνο να μοιραστούν το πάθος και τη δημιουργικότητά τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή επιλέγει και μια εξέχουσα προσωπικότητα της Τέχνης του χορού, από κάθε Ήπειρο της Γης, να συντάξει ένα μήνυμα για την Ημέρα. Τα μηνύματα μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και διαδίδονται παγκοσμίως!


ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΧΟΡΟΥ:

  • Η προώθηση όλων των μορφών της Τέχνης του χορού σε όλο τον κόσμο.

  • Να δείξει στους ανθρώπους την αξία του χορού σε όλες τις μορφές του.

  • Να βοηθήσει τη χορευτική κοινότητα να προωθήσει το έργο της σε ευρεία κλίμακα, έτσι ώστε, κυβερνήσεις και ηγέτες των εθνών να γνωρίσουν την αξία και τη σημασία της Τέχνης του χορού σε όλες του τις μορφές και να την υποστηρίξουν.

  • Να απολαύσουμε το χορό σε όλες τις μορφές του. Να μοιραστούμε τη χαρά που προσφέρει η Τέχνη αυτή με άλλους ανθρώπους.

Η επιλογή της ημερομηνίας γέννησης του Jean-Georges Noverre:

Το έργο του είχε ισχυρή επίδραση στην ιδεολογία του μπαλέτου και τα κείμενά του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα. Το όνομά του είναι από τα πιο συχνά αναφερόμενα στη λογοτεχνία του χορού. Πολλές από τις θεωρίες του έχουν εφαρμοστεί στις τάξεις χορού και παραμένουν και σήμερα κομμάτι της σύγχρονης αντίληψης για το χορό. Για παράδειγμα, η άποψή του ότι ένας δάσκαλος πρέπει να ενθαρρύνει τους μαθητές του να ωφελούνται από το προσωπικό τους ταλέντο παρά να μιμούνται το δάσκαλο ή το στυλ του διάσημου χορευτή που θαυμάζουν, είναι επικρατούσα ιδεολογία και σήμερα. Ο Noverre έχει δεχθεί και αρκετή κριτική, όμως οι θεωρίες του έχουν επιβιώσει πολύ περισσότερο από τα ίδια του τα μπαλέτα που δεν έχουν αναπαραχθεί για τουλάχιστον 2 αιώνες.

Διαβάστε το μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα χορού 2020 από τον 
Gregory Vuyani MAQOMA

Dancer, Choreographer, Actor, Dance Educator


Η μέρα αυτή φέτος μας βρήκε στα σπίτια μας, απομονωμένους αλλά "μαζί".
Τα σπίτια μας έγιναν η ΣΚΗΚΗ, τα μπαλκόνια και οι αυλές μας έγιναν η ΑΙΘΟΥΣΑ, και ευτυχώς που υπάρχουν ΠΑΙΔΙΑ να μας θυμίζουν ότι υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ για καλύτερες μέρες γεμάτες ΧΟΡΟ!


Εύα Καλαβρή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"