Get on the (Sequoia) Dancefloor!



Ο μεγάλος κορμός


Την Άνοιξη του 1852, ο κυνηγός Augustus T. Down, καταδίωκε μία τραυματισμένη αρκούδα σε ένα άγνωστο, γι' αυτόν, δάσος. Ενώ βρισκόταν στα ίχνη της, σταμάτησε απότομα μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα - ένα δέντρο με τερατώδεις διαστάσεις, τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο είχε ποτέ αντικρύσει.

Ο Down πέρασε την υπόλοιπη μέρα του εξερευνώντας την περιοχή πριν τελικά επιστρέψει στη σκηνή του, στους λόφους πάνω από την κατασκήνωση εξόρυξης χρυσού του Murphys(1).

Ο Down ήταν λίγο γραφικός ως χαρακτήρας και η ιστορία του για το γιγάντιο δέντρο αντιμετωπίστηκε αρχικά με σκεπτικισμό. Τελικά, κατάφερε να πείσει μία ομάδα ανδρών να κάνουν μαζί του το 20 μιλίων ταξίδι στα βουνά ώστε να δουν το δέντρο από κοντά.
Σχεδόν αμέσως, η ομάδα ξεκίνησε την ανάβαση ενός απόκρυμνου μονοπατιού, γνωστού πλέον σήμερα ως το Δάσος Calaveras (Big Trees State Park). Η ιστορία των "γιγάντιων δέντρων" σύντομα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που ο Down δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που τα αντίκρυσε, ήταν η δική του ανακάλυψη αυτή που πυροδότησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα δέντρα μαμούθ.
 
Την επόμενη χρονιά, επίδοξοι κερδοσκόποι αφαίρεσαν το φλοιό του δέντρου και το έριξαν. Επειδή εκείνη την εποχή κανένα πριόνι δεν ήταν αρκετά μεγάλο για έναν τέτοιο κορμό, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ξυλουργικά εργαλεία της εποχής, σφήνες και τρυπάνια.
Σήμερα, μπορεί κανείς να δει τα σημάδια από τα τρυπάνια στο κομμάτι του κορμού του δέντρου που βρίσκεται στο έδαφος. 
Χρειάστηκαν 5 άντρες και 22 μέρες συνεχούς προσπάθειας για να γίνουν όλες οι τρύπες και το τέλεια συμμετρικό δέντρο έπεσε αρκετές ημέρες μετά.

Ο φλοιός συναρμολογήθηκε ξανά με σκοπό το δέντρο να εκτίθεται στο κοινό, αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά ένα χρόνο αργότερα.
Ο κομμένος κορμός που απέμεινε πάνω από το έδαφος πλανίστηκε για να γίνει η επιφάνειά του ομαλή και λεία ώστε να αξιοποιηθεί ως χορευτική σκηνή, ενώ ένας διπλός διάδρομος bowling και ένα μπαρ κατασκευάστηκαν στον πεσμένο κορμό. 

Πράγματι όλα αυτά προσέλκυαν επισκέπτες, αλλά υπήρχαν και κάποιοι, μαζί τους και ο Down, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την καταστροφή αυτού του μεγαλοπρεπούς δέντρου. 
Ο John Muir(2), φυσιολάτρης και ένας από τους πρώτους συντηρητές δέντρων, θύμωσε τόσο πολύ με αυτές τις εκδηλώσεις που είχε γράψει:

"Οι βάνδαλοι έπειτα χόρευαν επάνω στον κομμένο κορμό!"



Το δέντρο ονομάστηκε "discovery tree" και ήταν το μεγαλύτερο στο βόρειο δάσος. Η διάμετρος στη βάση του ξεπερνούσε τα 7,62 μέτρα και είχε ύψος πάνω από 85 μέτρα. Όταν μελετήθηκαν και μετρήθηκαν οι κύκλοι στον κορμό του, διαπιστώθηκε ότι ήταν μόνο 1.244 ετών, σχετικά νεαρό για τόσο μεγάλου μεγέθους σεκόγια(3). Φάνηκε ότι αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα και πολλοί πιστεύουν ότι αν του είχαμε επιτρέψει να ζήσει ίσως ανταγωνιζόταν τις πιο γιγάντιες σεκόγιες...


(1) Χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών της Σιέρα Νεβάδα στην κομητεία Calaveras της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. (2) Ο John Muir (γεννήθηκε το 1838), ήταν Σκοτσέζος-Αμερικανός γεωργός, εφευρέτης, γεωλόγος, ζωολόγος, οικολόγος, γνωστός και ως "John of the mountains" ή και "ο πατέρας των Εθνικών Πάρκων". (3) Η σεκόγια είναι το ψηλότερο δέντρο στη γη και βρίσκεται σε τεράστια δάση και εθνικά πάρκα της Καλιφόρνια. Μια σεκόγια (ο Υπερίων) έχει ύψος 115,61 μέτρα, ενώ μία άλλη είχε διάμετρο 7,9 μέτρα (Πηγή: Wikipedia).

Επάνω αριστερά, το δέντρο όπως θα ήταν, αν δεν είχε καταστραφεί





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"