Το κτίριο που χορεύει στην Πράγα


Στην πανέμορφη Πράγα, κατά μήκος της όχθης του ποταμού Μολδάβα, 100 μέτρα περίπου πριν το Εθνικό Θέατρο, στη γωνία των οδών Resslova και Rasinovo nabrezi, βρίσκεται το πιο γνωστό ίσως και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενο κτίριο της πόλης, το "Κτίριο που χορεύει" (Dancing Building). 

Καθώς βρέθηκα τουρίστρια κι εγώ κάποτε, επέλεξα την κρουαζιέρα στον ποταμό ως τον καλύτερο τρόπο να θαυμάσω τα φημισμένα αξιοθέατα και τις ομορφιές της μαγευτικής "χρυσής πόλης". Κι ενώ τότε δεν γνώριζα την ύπαρξη του ανατρεπτικού αυτού οικοδομήματος, ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο και να μη με γεμίσει με απορίες! 



Στην απλή καθημερινότητα φιλοξενεί γραφεία, ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο στον τελευταίο του όροφο. Για τους περαστικούς όμως δεν είναι απλώς ένα ξεχωριστό κτίριο αλλά μουσική και χορός μαζί

ΦΡΕΝΤ ΑΣΤΕΡ & ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΡΟΤΖΕΡΣ

Η αρχιτεκτονική του μορφολογία θυμίζει ζευγάρι χορευτών: 

Ο ένας πύργος από σκυρόδεμα, αγέρωχος και δυνατός αγκαλιάζει την «εύθραυστη», ευλύγιστη και κομψή παρτενέρ του, τον πύργο από γυαλί! 

Οι δύο πύργοι, ονομάστηκαν Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς καθώς θυμίζουν το εμβληματικό, ανεπανάληπτο και πολυβραβευμένο δίδυμο των Αμερικανικών μιούζικαλ. 

Στη ουσία πρόκειται για ένα ενιαίο κτίριο με ξεκάθαρα «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά και συναισθήματα που προκαλεί την ψευδαίσθηση της κίνησης. Τα δύο σώματα των χορευτών λικνίζονται, ο καβαλιέρος αγκαλιάζει τη ντάμα του από τη μέση (το μέσο του γυάλινου πύργου λεπταίνει και μοιάζει με γυναικεία μέση) και η φούστα της ανασηκώνεται τολμηρά πάνω από τα κεφάλια των περαστικών. Ο μεταλλικός θόλος στην κορυφή του «αρσενικού» πύργου (άραγε το καπέλο του Φρεντ;) ξεχωρίζει από μακριά!




ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Σχεδιάστηκε το 1992 από τον Τσέχο αρχιτέκτονα Vlado Milunić σε συνεργασία με τον Καναδό Frank Gehry και ολοκληρώθηκε το 1996. Το σημείο όπου χτίστηκε ήταν ένα άδειο οικόπεδο μπροστά στον ποταμό, το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί από το 1960. Παλαιότερα, στο οικόπεδο αυτό υπήρχε κατοικία η οποία βομβαρδίστηκε το 1945 από Αμερικανικά πυρά.

Το αρχιτεκτονικό στυλ του είναι γνωστό ως “deconstructivism” (αποδόμηση ή νέο-μπαρόκ) ένα κίνημα μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής (1980’s) που χαρακτηρίζεται από απουσία αρμονίας, συνέχειας ή συμμετρίας.

Η Πράγα είναι γνωστή για τα μπαρόκ, γοτθικά και αρ νουβώ κτίριά της, γεγονός που προκάλεσε άκρως επικριτικά σχόλια για τον τολμηρό και μη παραδοσιακό σχεδιασμό του dancing building την εποχή της κατασκευής του.

Σε συνέντευξή του σχετικά με το κτίριο, ο Milunić μεταξύ άλλων είπε:

"...Πολλοί άνθρωποι ρωτούν γιατί το κτίριο δεν είναι βαμμένο. Αλλά ο Frank και εγώ αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό χρώμα των υλικών, γυαλί, σκυρόδεμα και ανοξείδωτο ατσάλι. Είπαμε ότι το κτίριο είναι τόσο τρελό που αν το βάφαμε, θα ήταν πρόβλημα..." 

"...Η ιδέα να ονομαστεί το κτίριο Φρέντ & Τζίντζερ ήταν του Φρανκ, ο οποίος βέβαια τότε φοβόταν να εισαγάγει Χόλιγουντιανή αισθητική στην Πράγα και απέρριψε την ίδια του την ιδέα. Το ονομάζω αυτό το κτίριο Dancing Building επειδή είναι ένας χορός μετά τη Βελούδινη Επανάσταση*..."

 



ΚΑΙ ΣΕ... ΦΟΡΕΜΑ

Μερικά χρόνια μετά την επίσκεψή μου στην Πράγα και ενώ το κτίριο αυτό καταγράφηκε για πάντα στη μνήμη μου, το εντόπισα σε φόρεμα! Ναι, καλά διαβάσατε. Ένα μοναδικό χειροποίητο φόρεμα με το κτίριο που χορεύει. Και μία λάτρης του χορού, σε όλες του τις διαστάσεις, δε θα μπορούσε να μην έχει ένα τέτοιο φόρεμα στη ντουλάπα της...!





Εύα Καλαβρή


* Η Βελούδινη επανάσταση ήταν μια ειρηνική επανάσταση (εξ’ ου και το όνομά της, βελούδινη, λόγω της μη ύπαρξης θυμάτων), που έγινε στην Τσεχοσλοβακία από το χειμώνα του 1989 και είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Πηγές άρθρου:

Wikipedia.org

https://english.radio.cz/architect-recalls-genesis-dancing-building-coffee-table-book-published-8075922

το φόρεμα είναι: www.heelshop.gr

 

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"