Κάποτε στο BROADWAY..!

...They say the neon lights are bright on BROADWAY
they say there's always magic in the air...






Musical!!! Το θέαμα που συνδυάζει αρμονικά και εκρηκτικά μαζί μουσική, τραγούδι, υποκριτική και... χορό! Όταν οι ηθοποιοί είναι ταυτόχρονα και χορευτές αλλά και τραγουδιστές! Όταν το πολυδιάστατο ταλέντο αυτών των ανθρώπων επενδυθεί με τα κατάλληλα κοστούμια, με σκηνικά, φωτισμούς και οπτικά εφέ, ζωντανή ορχήστρα και ξεσηκωτικές χορογραφίες, σε καθηλώνει στην καρέκλα του θεατή, όλες οι αισθήσεις σου απολαμβάνουν ένα υπερθέαμα και αναπόφευκτα σκέφτεσαι (εγώ τουλάχιστον): "πόσο χαρισματικοί είναι κάποιοι άνθρωποι, πόσο ζηλεύω!".

Πριν μερικά χρόνια είχα την τύχη να ταξιδέψω στη Νέα Υόρκη και δεν παρέλειψα να εξερευνήσω τη λεωφόρο Broadway, όπου χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου μουσικού θεάτρου. Από τα 41 θεάτρα που υπάρχουν στη γύρω περιοχή και τις πολυάριθμες υπερπαραγωγές που παρουσιάζονταν εκείνη την περίοδο, επέλεξα το Chicago the Musical στο Ambassador Theatre. Πρόκειται για τη μακροβιότερη αμερικανική παραγωγή στην ιστορία του Broadway!



Η υπόθεση σατιρίζει τη διαφθορά της κοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη σάπια ποινική δικαιοσύνη, μέσα από το concept του "διάσημου εγκληματία" που χαίρει μιας περισσότερο επιεικούς αντιμετώπισης στο δικαστήριο. "Γυναικοκρατούμενο" έργο, καθώς εκτός από τις πρωταγωνίστριες Βέλμα και Ρόξυ, οι σκηνές διαδραματίζονται σε γυναικείες φυλακές, στη σκηνή ενός καμπαρέ και στα δικαστήρια. Διάχυτος ερωτισμός, πάθος, ίντριγκα, ανταγωνισμός, προδοσία, φόνος συνθέτουν ένα εκθαμβωτικό υπερθέαμα που μένει αξέχαστο.




Το Chicago είναι ίσως το musical που ξεχωρίζω περισσότερο λόγω της υπέροχης μουσικής και jazz ατμόσφαιρας, αλλά και της αξεπέραστης χορογραφίας και κινησιολογικής προσέγγισης του Bod Fosse.  Η 
χορογραφία του Fosse είναι η ταυτότητα αυτού του απολαυστικού έργου αν σκεφτεί κανείς ότι από το 1975 που έκανε πρεμιέρα το Chicago μέχρι σήμερα, τα χαρακτηριστικά στοιχεία του στυλ του Fosse είναι εμφανή σε κάθε ανέβασμα.




Έχω τρία αγαπημένα Acts σε αυτό το musical!!!

1. το Cell Block Tango στην 1η πράξη. Το ερμηνεύουν η Βέλμα και 6 ακόμη κρατούμενες που έχουν δολοφονήσει τους συντρόφους τους. Μέσα από τους στίχους και την εκπληκτική χορογραφία με στοιχεία tango, διηγούνται τις ιστορίες τους και περιγράφουν πώς διέπραξαν τα εγκλήματα.

2. την έναρξη φυσικά - all that jazz!!! Εκρηκτικό ξεκίνημα για μια εγγυημένα καθηλωτική συνέχεια! Πολλά κρυμμένα μηνύματα στους στίχους, η σημασία της jazz στη διαμόρφωση της ποπ κουλτούρας και το φάντασμα του Bob Fosse να μας παρακολουθεί!

3. το φινάλε! Πώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ένα αριστούργημα αν όχι με ένα τέτοιο φινάλε;; Οι δύο πρωταγωνίστριες, Roxie και Velma μας ταξιδεύουν στο σήμερα ("Nowadays") και χορεύουν μέχρι τελικής πτώσης με διάφορα αντικείμενα, καπέλα, μπαστούνια, όπλα (!) πετυχαίνοντας το σκοπό τους: αναγνώριση και επευφημίες του κοινού! 



...μην ανησυχείς αγάπη μου, είναι μια φανταστική ιστορία... Δε συμβαίνουν αυτά τα πράγματα... 

(το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ...σσσςςςςς)




Για την εποχή του Covid-19, μπορούμε να απολαύσουμε λίγη από τη λάμψη αυτού του βραβευμένου musical στην κινηματογραφική του εκδοχή (2002), σκηνοθεσίας Rob Marshall, που μετράει 6 Oscars και ακόμη 51 βραβεύσεις. 
Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Ρενέ Ζελβέγκερ και Ρίτσαρντ Γκιρ, για όσους δεν ξέρουν και μόλις βρήκα τι θα κάνω απόψε το βράδυ!

Εύα Καλαβρή




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"