Χριστουγεννιάτικο "χορευτικό" παιχνίδι με κάρτες DIY





Το είπα και το εννοούσα: (επανα)φοιτώ στο νηπιαγωγείο μαζί με το παιδί μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό! 

Φτιάξαμε ένα απολαυστικό παιχνίδι με κάρτες, πολύ εύκολο, διασκεδαστικό, απλό, που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές ηλικίες και επίπεδα και δίνει μεγάλο βαθμό ελευθερίας να το εξελίξετε ανάλογα με τη φαντασία και τα κέφια σας!!! Το πιο σημαντικό είναι ότι μας σήκωσε λίγο από τον καναπέ…

Τι θα χρειαστούμε:
Τα ελάχιστα: Χαρτόνι, μαρκαδόρους ή ό, τι σας αρέσει να ζωγραφίζετε, ψαλίδι και φαντασία.
Επιπλέον, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά σας και τη διάθεσή σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μία κλεψύδρα (ή οποιοδήποτε άλλο «χρονόμετρο»).

Επιλέγετε το μέγεθος και στο σχήμα της «κάρτας» και ξεκινάτε τη διακόσμηση!!! 

Εμείς μοιράσαμε την εργασία στα δύο: 

  • ο μικρός μου που έχει ελεύθερη φαντασία, ζωγράφισε, σε ένα πλαίσιο που του όρισα, ένα δικό του χριστουγεννιάτικο θέμα. 


  • εγώ με την πιο περιορισμένη φαντασία, προτίμησα έτοιμα εκτυπωμένα στολιδάκια τα οποία έκοψα και χρωμάτισα.


Κόψαμε τις κάρτες μας και αφού επέλεξα διάφορες κινήσεις (κουτσό, πηδηματάκια, ισορροπία στο ένα πόδι, αυτοσχεδιασμό, ρυθμικές ασκήσεις, κλπ) εύκολα κατανοητές και ασφαλείς για την ηλικία του (σχεδόν 6 ετών), τις συνδυάσαμε με το χριστουγεννιάτικο κλίμα και έτοιμο το παιχνίδι μας! 



Κανόνες / Παραλλαγές

Οι κάρτες μας είναι ανακατεμένες και τοποθετημένες ανάποδα. Ο κάθε παίχτης, με τη σειρά του (εμείς παίζουμε βάσει ηλικίας), διαλέγει μία κάρτα και εκτελεί το περιεχόμενό της. Μπορείτε να αναθέσετε σε κάποιον (μεγάλο) το ρόλο του «κριτή» που θα αποφασίζει, στο τέλος της δοκιμασίας, αν ο παίχτης κέρδισε την κάρτα. Ο νικητής είναι εκείνος που θα συλλέξει τις περισσότερες κάρτες (έχοντας εκτελέσει με επιτυχία τις δοκιμασίες).

Σε κάθε εντολή, μπορεί να μπει χρονικό πλαίσιο (π.χ. στην κάρτα που λέει «χόρεψε σε τρελό ρυθμό σαν ζωηρός καλικάντζαρος» η δοκιμασία να διαρκεί 30 δευτερόλεπτα). 
Μπορείτε να εντάξετε αριθμητικές ασκήσεις (π.χ. στο «ένα πόδι ισορροπία και μέτρησε αντίστροφα όπως τη βραδιά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς», ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο, μπορεί το μέτρημα να είναι από το 5-4-3-2-1 μέχρι και όσο δύσκολο θέλετε). 
Μπορείτε να βάλετε και ποσοτικά όρια (π.χ. στην κάρτα «χοροπήδηξε ψηλά σαν ταρανδάκι του Άη Βασίλη», μπορούμε να ορίσουμε πόσα πηδηματάκια). 
Τέλος, μπορείτε να βάλετε «ποιοτικά» κριτήρια ή ό, τι άλλο αποφασίσετε από κοινού (και αυτό το από κοινού είναι το πιο όμορφο και εκπαιδευτικό κομμάτι της διαδικασίας). Για παράδειγμα, στην κάρτα με την λίγο αόριστη εντολή «ταξίδεψε στο χώρο...», θα μπορούσε να «κερδίσει» εκείνος που έκανε το μεγαλύτερο ταξίδι μέσα στο σπίτι, που πρόλαβε να περάσει από τα περισσότερα δωμάτια στον προκαθορισμένο χρόνο, ή που μπήκε και βγήκε κάτω από τραπέζια και καρέκλες με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα.



Μπορείτε να φτιάξετε και ένα χαρτονένιο κουτάκι για να φυλάξετε τις κάρτες σας και να τις εμπλουτίζετε κάθε φορά που σας έρχεται μία νέα ιδέα!

Τέλος, στην δική μας εκδοχή, ο «κριτής» ήταν και DJ ταυτόχρονα καθώς κάθε δοκιμασία επενδύθηκε με χριστουγεννιάτικη μουσική ρυθμική και χαρούμενη, όπως αρμόζει σε αυτή την όμορφη περίοδο.



Ακολουθούν οι δικές μας «εντολές/δοκιμασίες» και ευχόμαστε να το απολαύσετε κι εσείς όσο εμείς!

Στο σημείο αυτό να πω ότι η έμπνευση μου ήρθε από το ψηφιακό σχολείο μας, όπου κάποια μέρα και κάποια στιγμή άκουσα (από το δωμάτιο όπου εργάζομαι) τη δασκάλα του γιου μου να φωνάζει στη διάρκεια ενός παιχνιδιού: «...πείτε χο-χο-χο σαν τον Άη Βασίλη»... και χαμογέλασα.

Γι’ αυτό της αφιερώνω την 1η εντολή:

1. Πες χο-χο-χο σαν τον Άη Βασίλη!

2. Χτύπησε παλαμάκια δυνατά να ξυπνήσεις τα ξωτικά!

3. Χόρεψε σε τρελό ρυθμό σαν ένας ζωηρός καλικάντζαρος!

4. Στροβιλίσου στον αέρα σαν μια ελαφριά χιονονιφάδα!

5. Ταξίδεψε στο χώρο, προς όλες τις κατευθύνσεις σαν το έλκηθρο του Άη Βασίλη!

6. Πάτα στις μύτες των ποδιών, να ψηλώσεις πολύ, σαν το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι!

7. Χοροπήδηξε ψηλά σαν τα ταρανδάκια του Αη Βασίλη!

8. Διάλεξε έναν αντίπαλο καλό, και μόνο με κουτσό, όποιος πρώτος ένα στολίδι φέρει, θα κερδίσει το στοίχημα αυτό!

9. Στο ένα πόδι ισορροπία και αντίστροφα μετρώ, όπως το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς! (10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)

10. Πάει ο παλιός ο χρόνος, μας χαιρετάει από μακριά, ήρθε ο νέος και ζητάει να χορέψουμε τρελά! (1 λεπτό). 



Καλή τύχη!!!
Εύα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"