"Αποκαλύψεις" από μία ζωή γεμάτη θλίψη, άλλοτε γεμάτη χαρά, αλλά πάντα γεμάτη ελπίδα

Από τη δημιουργία του, το 1960, το “Revelations” (Αποκαλύψεις) δεν έχει πάψει να καθηλώνει θεατές σε όλο τον κόσμο με το μοναδικό του συνδυασμό ευλαβική χάρης και πνευματικής εξάρσης. Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό δημιούργημα του Alvin Ailey, που αντανακλά την πολιτιστική κληρονομιά των Αφρο-Αμερικανών, την οποία ο Ailey θεωρούσε από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της Αμερικής - “άλλοτε γεμάτη θλίψη, άλλοτε γεμάτη χαρά αλλά πάντα γεμάτη ελπίδα”. Η χορογραφία είναι βαθιά προσωπική για τον Ailey, που την δημιούργησε όταν ήταν μόλις 29 ετών, εμπνευσμένος από παιδικές αναμνήσεις επισκέψεών του στις εκκλησίες του Mount Olive στο Texas και από το έργο συγγραφέων όπως ο James Baldwin και ο Langston Hughes.

Με φόντο παραδοσιακή γκόσπελ μουσική το “Revelations” εξερευνά το συναισθηματικό φάσμα της ανθρώπινης φύσης, από τον πιο βαθύ σπαραγμό, μέχρι την πιο ιερή χαρά. Πρόκειται για έναν πραγματικό ύμνο στο θάρρος και την αποφασιστικότητα ενός λαού. Το έργο αυτό έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο έργο σύγχρονο χορού.


Το έργο χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

1. Pilgrim of Sorrow

2. Take me to the Water

3. Move, Members, Move


Σχετικά με την δημιουργία του ο Ailey είχε πει: “το έφτιαξα με χρονολογική σειρά αρχίζοντας με την εισαγωγή του που σχετίζεται με τον αγώνα που κάνει κάποιος για να ανασηκωθεί από το έδαφος. Τα κοστούμια αλλά και τα σκηνικά κυμαίνονται σε αποχρώσεις του καφέ καθώς συμβολίζουν τη γέννηση μέσα από το χώμα και την επιστροφή σε αυτό. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από κάτι που μου είναι γνώριμο - τη βάπτιση ως ιεροτελεστία του εξαγνισμού. Τα χρώματα που το ντύνουν είναι το λευκό και το γαλάζιο. Μετά έρχεται το κομμάτι που αφορά την εκκλησία και το gospel, τους θρησκευτικούς ύμνους και τη χαρά των εκκλησιαζομένων που κυριεύονται από το Άγιο Πνεύμα. Τα χρώματά του είναι γήινα, κίτρινα και μαύρα".


Το έργο έκανε πρεμιέρα στη 92nd Street YM-YWHA στις 31 Ιανουαρίου 1960 και από τότε παρουσιάστηκε αμέτρητες φορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν μέρος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 και έχει φτάσει μέχρι και τον Λευκό οίκο, όπου συνόδεψε πολλές σημαντικές εκδηλώσεις, όπως τις τελετές ορκωμοσίας του Jimmy Carter και του Bill Clinton. 

Αναμεταδόθηκε αρκετές φορές στην τηλεόραση αλλά και σε ταινίες, με πρώτη φορά το 1962 στο πρόγραμμα του CBS “Lamp Under my Feet”. Αποτέλεσε επίσης τον σκελετό του εκπαιδευτικού προγράμματος “Revelations: An Interdisciplinary Approach”, που εφαρμόστηκε σε δημόσια σχολεία των ΗΠΑ ως μελέτη εις βάθος της γλώσσας της τέχνης των κοινωνικών επιστημών και του χορού.


Ο Alvin Ailey συνδύασε αριστοτεχνικά την τεχνική χορού Horton, βασισμένη σε Ινδιάνικους χορούς με τη δική του μοναδική φαντασία, για να δημιουργήσει μία χορογραφία που απαιτεί ταυτόχρονα τεράστια σωματική δύναμη και απαράμιλλη χάρη.

Μετά από έξι δεκαετίες το Revelations συνεχίζει να μαγεύει και να εμπνέει θεατές παγκοσμίως διατηρώντας ακέραιη την πρωτότυπη φρεσκάδα και τον κομψό δυναμισμό του έχοντας κερδίσει επάξια μία θέση στην λίστα κλασικών έργων τέχνης της Αμερικής. Πλέον θεωρείται αναμφισβήτητο πολιτιστικό ορόσημο στον κόσμο του χορού. 


Δείτε ολόκληρο το έργο:



Παρακολουθείστε ένα πολύ ενδιαφέρον workshop με αποσπάσματα από το έργο και ερμηνευτική διδασκαλία:




Πηγές κειμένου:

-60th Anniversary of Alvin Ailey American Dance Theater (2018, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

-Wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"