Δημιουργούμε με αφορμή τον "Jack 'o Lantern", τη γνωστή κολοκύθα του Halloween


Οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη! 

Αν και δεν έχουμε καμία σχέση με το Halloween στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες σκόρπιες πληροφορίες ακούμε και γνωρίζουμε για την ξενόφερτη αυτή γιορτή. Έχουμε σίγουρα μια ιδέα για τα κυρίαρχα αντικείμενα και τη σκοτεινή διάθεση που επικρατεί, δηλαδή τις σκαλισμένες κολοκύθες φαναράκια, τις μαγισσούλες επάνω στις σκούπες τους, τα φέρετρα που γράφουν RIP, μαύρες γάτες, ζόμπι, φαντάσματα και πολλά ακόμη, πιο creepy και τρομακτικά!!!

Η λέξη Halloween προέρχεται από το All Hallows’ Eve και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων. Η βραδιά αυτή θεωρείται ότι συνδέεται με υπερφυσική δραστηριότητα και είναι αφιερωμένη στους νεκρούς. Σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και της εποχής της συγκομιδής και την έναρξη του χειμώνα.

Το Halloween λοιπόν, μας έρχεται από την Αμερική και γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Μερικά γνωστά χαρακτηριστικά της γιορτής αυτής είναι:

  • Τα μικρά παιδιά που μεταμφιέζονται σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά. Η έκφραση που χρησιμοποιούν είναι η «trick or treat», δηλαδή «φάρσα ή κέρασμα».
  • Τα φαναράκια, τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns» και φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες χαραγμένες με διάφορα σχέδια είτε αστεία είτε τρομακτικά. Υποτίθεται πως διώχνουν τα κακά πνεύματα!
  • Το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα που κυριαρχούν στη διακόσμηση, συμβολίζουν τη φθινοπωρινή σοδειά και τον «άλλο κόσμο» αντίστοιχα.
  • Creepy, spooky και scary στολές, αξεσουάρ και διακοσμητικά κυκλοφορούν, από σκελετούς, νυχτερίδες, κομμένα μέλη, μέχρι φέρετρα, ζόμπι, αιματοβαμμένα πανιά και μάσκες.

Σίγουρα η γιορτή αυτή δεν σχετίζεται με τις δικές μας παραδόσεις, ούτε φυσικά με τις Απόκριες όπως πολλοί νομίζουν. Για μένα όμως είναι μία αφορμή για κατασκευές, διακόσμηση, πάρτι και για να χαρούμε λίγο μικροί και μεγάλοι!

Και ξεκινάμε με τις κολοκύθες!!!

Μπορούμε να τις σκαλίσουμε και να τις μετατρέψουμε σε τρομακτικά ή χαριτωμένα φαναράκια “jack olanterns”, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε απίστευτα λαχταριστές συνταγές για να ένα ξεχωριστό τραπέζι, μπορούμε να ζωγραφίσουμε με τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε ωραίες διαφορετικές κατασκευές!

Εμείς σήμερα προμηθευτήκαμε τις κολοκύθες μας από ένα υπαίθριο περιβόλι – μαγαζί και πιάσαμε αμέσως δουλειά! Διαλέξαμε τον Jack που θα στολίσει το μπαλκόνι μας και του δώσαμε σάρκα και οστά:


Σκαλίζουμε μαζί τον κλασικό Jack κολοκύθα, σήμα κατατεθέν του Αμερικανικού Halloween.

Θα χρειαστούμε:

-μία μεγάλη κολοκύθα, όσο το δυνατόν στρογγυλή

-ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι για το «καπάκι»

-ένα κουτάλι για να την αδειάσουμε (extra tip: κρατήστε τα σποράκια και ψήστε τα!)

-ένα μαρκαδόρο για να σχεδιάσουμε μάτια, μύτη, στόμα

-ένα μικρότερο μαχαίρι για να τα σκαλίσουμε, και

-κεράκια τύπου ρεσώ

Ξεκινάμε...

Πλένουμε την κολοκύθα μας και την στεγνώνουμε με μία πετσέτα. Κόβουμε με το μεγάλο μαχαίρι το καπάκι της και το κρατάμε στην άκρη. Με το κουτάλι αδειάζουμε τους σπόρους και το εσωτερικό της κολοκύθας, όπως περίπου κάνουμε στα γεμιστά. Με το μαρκαδόρο σχεδιάζουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θέλουμε να έχει ο Jack. Τα πιο συνηθισμένα είναι μάτια και μύτη τρίγωνα και ένα μεγάλο στόμα με δόντια. Σίγουρα όμως μπορείτε αυτοσχεδιάσετε! Έπειτα, με πολλή προσοχή, κόβουμε τα σχήματα για να αποκαλύψουμε τον Jack! Τοποθετούμε αναμμένο κεράκι στο εσωτερικό του και κλείνουμε το καπάκι.


Το φαναράκι μας μπορεί να διακοσμήσει το εσωτερικό του τζακιού, την αυλή, το μπαλκόνι μας και… Boo!!! 

Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην αρχική μας εικόνα!!!

ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΣΚΟΥΦΙΑ ΤΟΥ JACK;

Οι “Jack o’ Lanterns” προέκυψαν από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του “τσιγγούνη Jack”:

Ο Jack ήταν ένας άνδρας με το παρατσούκλι «stingy Jack, τσιγγούνης Τζακ,» και κάποτε κάλεσε το διάβολο για ένα ποτό. Τιμώντας το παρατσούκλι του ο Τζακ, όταν ήρθε ο λογαριασμός, δεν ήθελε να πληρώσει κι έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε νόμισμα με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ο Τζακ για να εξοφλήσει τα ποτά. Ο διάβολος συμφώνησε, αλλά ο Τζακ έβαλε το νόμισμα στην τσέπη του δίπλα σε έναν ασημένιο σταυρό, εμποδίζοντας έτσι το διάβολο να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Ο Τζακ για να απελευθερώσει το διάβολο έκανε μαζί του συμφωνία ότι για έναν χρόνο δε θα τον ενοχλούσε και ότι αν πέθαινε, ο διάβολος δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την ψυχή του.

Την επόμενη χρονιά, ο Τζακ κατάφερε ξανά να ξεγελάσει το διάβολο, πείθοντάς τον να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο για να μαζέψει ένα φρούτο. Ενώ ο διάβολος βρισκόταν στο δέντρο, ο Τζακ χάραξε το σημάδι του σταυρού στο φλοιό του, έτσι ώστε να μην μπορεί να κατέβει. Τελικά ο διάβολος υποσχέθηκε στον Τζακ να μην τον ενοχλήσει για άλλα δέκα χρόνια.

Κάποτε, ο Τζακ πέθανε. Σύμφωνα με το μύθο, ο Θεός δεν τον καλοδέχτηκε στους ουρανούς (στον παράδεισο δηλαδή), ενώ ο διάβολος, κρατώντας το λόγο του να μην διεκδικήσει την ψυχή του, δεν τον πήρε στην κόλαση. Έστειλε τον Τζακ στη σκοτεινή νύχτα με ένα μόνο αναμμένο κάρβουνο για να φωτίζει το δρόμο του. Ο Τζακ έβαλε το κάρβουνο σε ένα σκαλισμένο γογγύλι, για φανάρι, και από τότε περιφέρεται στη Γη. Οι Ιρλανδοί αναφέρονταν αρχικά σε αυτή τη φανταστική φιγούρα ως "Jack of the Lantern" και στη συνέχεια, απλά "Jack O' Lantern" (lantern = φανός).


Ιρλανδοί μετανάστες έφεραν έπειτα την παράδοση στην Αμερική, την πατρίδα της κολοκύθας, και εκείνη έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών του Halloween.

Εύα Καλαβρή

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παπούτσια μπαλέτου από ζαχαρόπαστα!

Νιζίνσκι, ο θρυλικός χορευτής που πάλεψε με τη σχιζοφρένεια

Ένα διάσημο έργο τέχνης.. "ο χορός"